Een brug te ver

meer lezen

Seks is vies

Overdag liep hij altijd een aantal meter voor de anderen uit. Hij was niemand tot last, maar leek zich nooit helemaal bij de groep te voegen. In het zwembad was hij altijd alleen. Hij bleef maar van de glijbaan gaan. In ons vakantiehuisje keek hij voor zich uit. Vaak had hij binnenpretjes die gepaard gingen met unieke geluidjes. Hij was voor mij, als begeleider, moeilijk te peilen. Jesse was er altijd en toch ook niet.

meer lezen 0 Berichten

Buiten de lijntjes

meer lezen 0 Berichten

De laatste halte

 

Het eerste beeld dat ik zag, was een jongen die samen met zijn begeleider van de trap gleed. De begeleider probeerde de jongen in bedwang te houden. Mijn kersverse collega, die mij op dat moment een rondleiding gaf, snelde naar het duo om te helpen. ‘Tja, zo gaat het hier soms’ vertelde hij even later. Het was mijn eerste inwerkdienst van mijn splinternieuwe baan bij een woonvorm voor jongeren met psychiatrische problematiek.

meer lezen 0 Berichten

Blind

 

 

meer lezen 1 Berichten

(Wan)hoop


Het was de indrukwekkendste uitvaart die ik tot dan toe had bijgewoond. Nooit eerder zag ik zoveel vrienden en bekenden bij elkaar, overmand door verdriet. Vrouwen zochten steun bij hun geliefden. Stoere mannen sloegen hun armen om elkaar heen. De ijskoude realiteit smolt langzaam in dit warme bad.

 

meer lezen 0 Berichten

Horror


Op een herfstachtige vrijdagavond ben ik als groepsbegeleider aan het werk op een behandelgroep. Er wonen op dat moment vijf jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Het is vrijdag en dat is altijd 'chill'. Het betekent namelijk dat het weekend is, er iets minder regels zijn en bovenal... dat ze de volgende ochtend niet gewekt worden door 'de bijdehante groepsbegeleiding'.  (aldus de jongeren)

meer lezen 0 Berichten

Ongecontroleerde controle


De 'flexwerker.' Een bijna niet meer weg te denken fenomeen. Ook in de zorg is dit uitgegroeid tot een veelvoorkomende functie. Zelf was ik ook een tijdje 'flexibel inzetbaar' voor een zorginstelling voor kinderen en jongeren. Het leukste aan

deze 'flexibele schil' vond ik de afwisseling. Ik werd ingezet als begeleider op diverse groepen waardoor ik veel jongeren en collega's kende. In korte tijd leerde ik niet alleen ontzettend veel over de organisatiestructuur en methodieken, maar kreeg ik ook veel inzicht in de onderlinge relaties.

meer lezen 0 Berichten

Bitter

 

Toen ik in de thuiszorg werkte, was het iedere dinsdagochtend hetzelfde ritueel. Om twee minuten voor negen belde ik aan. (En ik woonde om de hoek)
Mevrouw Gerritsen deed in haar ochtendjas de deur open en liep zonder me te groeten weer terug naar de woonkamer. Haar sober ingerichte appartement maakte haar veel ouder dan ze daadwerkelijk was. Ze nipte aan haar koffie. Soms kreeg ik ook een kopje aangeboden, vaak niet. 'Vandaag even geen koffie hoor.'

 

meer lezen 2 Berichten